Fried rice – rester, ris og ryd op køleskabet

ris, fried rice

Ris! Jeg har altid syntes at ris var en enorm kedelig rest at have. Jeg elsker ellers rester, virkelig, det gør jeg.!

Rester er oftest nemt, hurtigt og smager tit bedre fordi det har fået lov at trække smag.

Men ris er bare..ris! Du kan ikke så godt koge dem igen da de så bare bliver til klister, de kan måske lunes i micro’en men normalt ville jeg nok bare koge nogle nye.

Jeg er i øvrigt enormt dårlig til at koge dem, de bliver aldrig til noget, en kinesisk husmor ville nikke godkendt til. Til gengæld koger jeg virkeligt mange!!

Jeg har oftest lavet klatkager af mine ris rester – men det smager altså bedre med rester af risengrød. Ellers bliver de brugt når jeg bager boller og der gør de sig faktisk rigtig godt.

Forleden havde vi dog igen ris i overskud (fordi jeg ikke kan finde ud af at koge en nognelunde normal mængde) og jeg bestemte mig for at finde ud af en anden måde at bruge dem på. Jeg havde bestemt mig for fried rice og  surfede lidt rundt på nettet, for at finde ud af, hvad der gør fried rice gode fremfor kedelige og lettere  klistrede på den dårlige måde.

Jeg fandt, fra en hel del forskellige opskrifter, ud af , at  fællesnævnerne ved de stegte ris som jeg syntes så gode ud var; riseddike, soya, sukker og æg!

Godt så, det havde jeg faktisk på lager (spørg mig ikke hvorfor) og derfra var det ret nemt.

Fried Rice – også bare kaldet Stegte Ris.

  • grøntsager fra køl og frys – brug hvad du har. Fx ærter, peberfrugt, spidskål og løg
  • presset hvidløg
  • friskrevet gurkemeje (valgfrit, men giver flot farve)
  • 3 piskede æg
  • 3 spsk soya
  • 2 spsk riseddike
  • 1 spsk sukker
  • rest af ris
  • salt og peber.

Steg grøntsagerne lidt og kom gurkemeje, hvidløg, riseddike, soya og sukker ned i panden, lad det koge sammen med grøntsagerne indtil væsken begynder at blive lidt sirupsagtig (eller ihvertfald tykkere)

Kom de sammenpiskede æg ned i panden, lad stå og stivne ganske lidt inden du rører rundt med resten.

Når ægget er nogenlunde stivnet tilsættes risene og rør rundt, jeg tilsatte lidt mere soya og smagte til med salt og peber. Du kan selvfølgelig putte kødrester i også. (kylling ville være lækkert.) Det ville jeg så gøre på dette tidspunkt. Råt kød ville jeg stege først.

Jeg lader gerne risene stå og stege lidt så sukkeret kan karamellisere risene en anelse i bunden, men det er serveringsklart så snart risene er gennemvarme og du er tilfreds med konsistens og udseende.

Seriøst, det er jo en genial ret der kan varieres i det uendelige. Jeg er vild med den effekt som blandingen af riseddike, sukker og soya giver. Det gør retten fuldstændig anderledes end når man bare steger ris almindeligt. Jeg har en ide om at prøve det af på stegte nudler også. Skal nok lade jer vide om det bliver godt.

Knus Camilla

 

Se også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *