Sprøde, saftige hjemmebagte flutes med skvalderkål og ramsløg.

flutes med skvalderkål og ramsløg

Skvalderkål er de fleste haveejeres mareridt.. Jeg har lavet en aftale med skvalderkålen om, at det holder sig ude af min køkkenhave og til gengæld må det så vokse vildt som bunddække under hækken.

Jeg syntes faktisk, at skvalderkålen er super fin med dens lysegrønne blade og smukke hvide skærmblomster og så er jeg vild med, at den er spiselig!

Den er lidt for gennemtrængende i salat, efter min smag, men den er fx skøn i en omelet.

Allerallerbedst er skvalderkålen i duftende, sprøde nybagte flutes.

Vi har gang i et projekt ramsløg i haven, sidste år købte jeg to ramsløgsplanter på planteskolen og satte dem i en krukke. Jeg var faktisk overbevist om at projektet døde og krukken har derfor stået øverst i en stabel krukker omme bag drivhuset. Til min store glæde opdagede jeg forleden at ramsløgene tittede op med fine grønne blade og nu skal jeg bare have fundet ud af at sprede dem i haven. Ramsløg gror bedst i skovbund og det håber jeg lidt at jeg kan efterligne nede bagerst i haven undernogle store træer. Der er desværre ikke nok ramsløg endnu, til at jeg har lyst til at bruge af dem, og derfor var min glæde stor, da Søren havde taget tid til at plukke en hel pose fuld af friske ramsløg på  vej hjem fra Fyn forleden. De skal bruges til noget ramsløgsmayo – det står Søren for, mayo er hans speciale. Allernådigst får jeg tildelt et par blade til mine flutes, men det er også nok, for de er ret kraftige og skal ikke dominere for meget.

Jeg bager overvejende med Mel fra Forum, det har jeg nævnt før, men jeg syntes bare det er så fedt, når man kan mærke så meget passion for det man laver og passion, det har de hos mel fra Forum. Desuden er det lokalt og ydermere ikke kun økologisk men også biodynamisk og så smager det bare – undskyld mig, pisse godt! Det er heller ikke spor dyrt. Jeg tror jeg giver 20kr pr kg fuldstændig friskmalet mel og det er altså et godt køb hvis du spørger mig. Hvis du nu er lidt en melnørd, så sæt god tid af hvis du kører derud, de vil hellere end gerne fortælle dig om meltypernes forskellige genskaber.

Nå det var et sidespor, jeg ville egentligt bare fortælle at mine flutes med skvalderkål og ramsløg er bagt på ren Scelin vårhvede. en lækker gammle hvedesort med super bageevne.

I må gerne få opskriften, men den er altså på slump (som sædvanlig) alternativt kan du bage de flutes du bedst kan lide og så bare tilføje de finthakkede blade.

flutes med skvalderkålFlutes med skvalderkål og ramsløg.

 • Uden surdej.
 • 1 kg scelin vårhvedemel
 • 30 g gær (har du god tid til hævning, så tilsæt mindre gær, skal de stå natten over så nøjes med 1. gram)
 • vand
 • citronsaft
 • salt
 • 1 håndfuld finthakkede skvalderkål
 • ca 5 finthakkede ramsløgsblade
 • Okay jeg prøver lige, efter bedste evne, at forklare hvordan jeg gør..

Jeg kommer kold vand i skålen til min Kenwood, gæren i sammen med et kg mel, citronsaft og salt. Så starter jeg Kenwood’en og tilsætter stille og roligt mere vand hvis det er nødvendigt – det er det oftest! Jeg starter altid med mindre vand, da det er bedst for dejens glutennet, at der ikke bliver tilsat mere mel efterhånden, jeg syntes det gør dejen hård og det er ikke tilfældet, når det er vandet, der tilsættes mere af.

Når dejen har fået en god konsistens (som er lidt klistret men begyndt at samle sig om dejkrogen) tilsætter jeg de hakkede skvalderkål og ramsløg, derefter får dejen lov at køre fuld skrue indtil den har samlet sig og består en glutentest. (hvor du strækker dejen for at se hvor elastisk den er) Så stiller jeg dejen til hævning indtil den har ihvertfald dobbelt str. Oftest folder jeg den indover hinanden undervejs, så den falder lidt sammen, og forlænger derfor hævetiden lidt, så der er mere tid til smagsudvikling.

Når dejen er hævet tilpas, hælder jeg den forsigtigt ud på et meldrysset bord og folder den ind over hinanden ca 4 gange, så skærer jeg den i 4 stykker og snor dem til flutes.

For et rustikt look kommes to af dem ind i den 250 grader varme ovn med det samme sammen med en smule vand jeg kaster ind i bunden af ovnen og bager i ca 15 min. de sidste 35 min har jeg lukket dampen ud.

For et mere kontrolleret udtryk, lader jeg dem efterhæve ca 20-30 min og kommer dem i den 250 grader varme ovn med en smule vand (ligesom de andre) forskellen er – udover hævetiden, at efter ca 3-5 min åbner jeg ovnen og skærer tre dybe riller i hvert brød. derefter bager de færdigt i ca 10-12 min.

Når jeg skærer riller i brødet kontrollerer jeg hvor brødet hæver, det giver et mere stramt udtryk end når de sprækker tilfældigt, jeg kan lide begge udtryk og på billedet i indlægget kan du se de to forskellige metoder.

Når de er sprøde og lyder hule under bunden,  skal de bare køle lidt af – hvis du altså kan holde nallerne fra dem, for de dufter og smager fantastisk. De smager i øvrigt skønt med koldt smør og den lidt krydrede smag gør dem oplagte til aftensmaden.

Se også

2 kommentarer

 1. Elsker mit skvalderkål
  Kan bruges til næsten alt!
  Som salat, i brød på pizza, i gryderetter, i lasagne, i tærter, i pesto og alle retter man normalt ville bruge spinat….
  Og jeg løber aldrig tør for det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *